اثرات سطوح مختلف ویتامین E بر صفات عملکردی و تولید مثلی کلنی‌های زنبور‌عسل ایرانی(Apis mellifera meda)

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد و دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران

2 بخش زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران

چکیده

نقش ویتامین‌ها در تغذیه زنبور‌‌عسل به ویژه در مواقعی‌که تغذیه کمکی با شکر یا جایگزین گرده مطرح می‌گردد اهمیت دارد. در این آزمایش اثر تغذیه ویتامین E بر افزایش میزان تخمریزی ملکه، پرورش نوزادان، جمعیت کلنی، افزایش تولید عسل و زمستان‌گذرانی کلنی‌های زنبور‌عسل ایرانی مورد بررسی قرار گرفت، به همین منظور آزمایشی سه مرحله‌ای در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. در این آزمایش کلنی‌های استفاده شده از نظر جمعیت و ملکه همسن، یکسان سازی شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد ‌(تغذیه با شربت شکر) و شربت شکر مکمل­سازی شده با سه سطح  ویتامین E (20 ، 30 و 40 ppm) بودند. مرحله اول آزمایش در اردیبهشت ماه‌(زمان وفور گرده) مرحله دوم در مرداد ماه‌(زمان نقصان گرده) و مرحله سوم در اواخر بهمن‌(زمان عدم وجود گرده) انجام گرفت. در هر مرحله کلنی‌ها چهار بار‌(هر پنج روز یکبار) و هر بار با یک لیتر شربت شکر تغذیه شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان می‌دهد که بین تیمارها‌ (سطوح مختلف ویتامینE ) از لحاظ میزان تخمریزی و جمعیت تفاوت معنی‌داری در سطح 5 درصد وجود دارد ‌(05/0 p<). با توجه به نتایج به دست آمده می‌توان نتیجه گرفت که تغذیه کلنی‌ها با ویتامین E (در سطح 30 ppm در هر لیتر شربت) سبب افزایش میزان تخمریزی، رشد جمعیت و افزایش میزان عسل و زمستان‌گذرانی شده است.

کلیدواژه‌ها