اهمیت زنبورعسل در کنترل بیماری آتشک در باغات سیب و گلابی

نوع مقاله : علمی- ترویجی

چکیده

آتشک یکی از مهم‌ترین بیماری‌های گیاهی در سیب، گلابی و درختان زینتی است که عامل بیماری، باکتری Erwinia amylovora است. نام بیماری، از علائم آن که عمدتاً سیاه شدگی و سوختگی بافت‌های درختان است، گرفته شده است. سلول‌های E.amylovora توسط حشرات (شته، سن و زنبورعسل و..)، باران و باد به شکوفه‌ها، شاخه‌ها، برگ و میوه انتشار می‌یابد. به دلیل وسیع بودن دامنه ناقلین، کنترل بیماری دشوار است. بنابراین جلوگیری از نقل وانتقال کلنی‌های زنبور عسل، نمی‌تواند در جلوگیری از اشاعه بیماری مفید باشد زیرا توسط حشرات دیگر انتقال صورت خواهد گرفت. تحقیقات جدید انجام شده نیز ثابت کرده است که باکتری عامل بیماری بر روی گرده، عسل، موم، بره موم در شرایط کندو به مدت طولانی زنده نمی‌ماند و به این ترتیب کندوی زنبورعسل نمی‌تواند منبع آلودگی در بهار سال بعد باشد. لذا نه تنها با جلوگیری از کوچ کندوهای زنبورهای عسل، از هدر رفتن سرمایه، صدمات ناشی از انتقال کندوها و کاهش میزان گرده افشانی در محصولات مختلف جلوگیری می‌شود بلکه از آن برای انتقال باکتری‌های مفید و آنتاگونیست به باغات آلوده به بیماری آتشک می‌توان استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها