نگاهی اجمالی به جایگاه عسل و زنبورعسل دراسلام و سایرمکاتب

نوع مقاله : علمی- ترویجی

چکیده

مهندس ماشاءاله جمشیدی
رئیس اداره پرورش زنبورعسل معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی
 
 عسل ماده شیرین و غلیظی است که توسط زنبوران عسل از شهد گل گیاهان جمع­آوری و تغییر شکل یافته و سپس در داخل سلول­های مومی کندو ذخیره می­شود. عسل حاوی مواد معدنی مثل: پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، آهن، مس، منگنز، کلر، فسفر، گوگرد و سیلیکن می­باشد. در عسل اسیدهای مختلفی مثل: اسید سیتریک، اسید استیک، اسید بوتیریک، مالیک و سوکسینیک وجود دارد. ویتامین­هایی که در عسل وجود دارند شامل تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، اسید اسکوربیک (C)، پیرودوکسین (B6)، اسیدپنتوتنیک و اسید نیکوتنیک می­باشند (4).
عسل همواره در ادیان و مذاهب مختلف و هر جا که سخن از تغذیه و سلامتی انسان آمده وجود داشته، بعنوان عامل سلامتی انسان و معجون جوانی یاد شده است. در افسانه­های قدیمی هم عسل عضو جدا ناشدنی در ساخت و امتحان انواع معجون­های جوانی و معجزه آسا بوده  است که به آن اشاره می­شود.

  1. منابع:

    1-     برجی، ب. (1374). زنبورعسل در قرآن. فصلنامه فرهنگ جهاد. سال اول. شماره1. صفحه113ت130

    2-     برجی، ب. (1374). زنبورعسل در روایات. فصلنام فرهنگ جهاد. سال اول. شماره2. صفحه123ت130

    3-     علی آقایی نراقی، م - میرنظامی ضیابری، س. ح. (1384)عسل درمانی زنبورعسل و فراورده های آن عسل گرده ژله رویال و خواص آن، ناشر آییژ

    4-     عبادی،ر - احمدی، ع.ا. 1383. پرورش زنبورعسل. انتشارات ارکان. چاپ دوم

    5-     مجلسی، م .ب. 1385. بحارالانوار. جلد 2. چاپ اول

    1. http://www.asalsabalan.ir/post-30.aspx
    2. http://www.hezargiah.com/?p=31
    3. http://www.iranwebshop.info/MGID_21/SGID_1146/10048191.html
    4. http://www.irib.ir/health/html/honey.htm

    10. http://www.porsojoo.com/fa/node/2385