انجمن علمی زنبور عسل ایرانعلوم و فنون زنبور عسل ایران2476-6666081420170622The effects of different levels of vitamin E on Performance and reproductive traits of Iranian honeybee (Apis mellifera meda) coloniesVitamins constitute an important subject in honey bee nutrition and are necessary for brood development. Vitamin E is one of the most essential vitamins for the majority of herbivorous insects such as honey bee, and plays an important role in its life. This experiment was conducted to determine the effects of its variousاثرات سطوح مختلف ویتامین E بر صفات عملکردی و تولید مثلی کلنیهای زنبورعسل ایرانی(Apis mellifera meda)21211189210.22092/hbsj.2017.111892FAمجید داراتکارشناس ارشد و دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایرانغلامحسین طهماسبیبخش زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانابوالفضل زارعیدانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایرانJournal Article20170710Vitamins constitute an important subject in honey bee nutrition and are necessary for brood development. Vitamin E is one of the most essential vitamins for the majority of herbivorous insects such as honey bee, and plays an important role in its life. This experiment was conducted to determine the effects of its various level of vitamin E on population size, honey production and best stability winter in honey bee colonies in 3 step experimental in Animal Science Research Institute of Iran, Karaj Honey Bee fraction were studied. In this experiment after making the uniform colonies in spring for population, brood area and food accumulation. Equalization of colonies for stored honey and stored pollen were repeated in spring. In late April four concentrations of vitamin E in sugar syrup (20, 30 and 40ppm) were given to colonies in a Complete Randomized Design with 4 treatments and 4 replication, Adult population and honey production were evaluated and obtained data have been analyzed by SAS software, PROC ANOVA and were grouped by Duncan’s test.
Experiment first step on April (abound pollen), second step on July (deficiency pollen) and third step on January (absence pollen) completed.
In first step for measurement same population during 30 days, feeding of colonies was carried out every 5 days and received one liter of syrup in each time, second step for measurement honey production and third step for same stability winter.
Obtained results showed a significant difference in honey production (P < 0.05) and significantly different on adult population (P < 0.05). Although adult population did differ significantly among treatments and the results showed that the colonies fed with various levels of this vitamin, especially 30 PPM level, had high population in comparison with other colonies. Population average was significantly correlated with Honey production. Honey production was affected significantly by vitamin E 30 ppm.
According to the results we can say if the proper levels of vitamin E supplemented in honeybee nutrition can increase queen laying and population.نقش ویتامینها در تغذیه زنبورعسل به ویژه در مواقعیکه تغذیه کمکی با شکر یا جایگزین گرده مطرح میگردد اهمیت دارد. در این آزمایش اثر تغذیه ویتامین E بر افزایش میزان تخمریزی ملکه، پرورش نوزادان، جمعیت کلنی، افزایش تولید عسل و زمستانگذرانی کلنیهای زنبورعسل ایرانی مورد بررسی قرار گرفت، به همین منظور آزمایشی سه مرحلهای در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. در این آزمایش کلنیهای استفاده شده از نظر جمعیت و ملکه همسن، یکسان سازی شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (تغذیه با شربت شکر) و شربت شکر مکملسازی شده با سه سطح ویتامین E (20 ، 30 و 40 ppm) بودند. مرحله اول آزمایش در اردیبهشت ماه(زمان وفور گرده) مرحله دوم در مرداد ماه(زمان نقصان گرده) و مرحله سوم در اواخر بهمن(زمان عدم وجود گرده) انجام گرفت. در هر مرحله کلنیها چهار بار(هر پنج روز یکبار) و هر بار با یک لیتر شربت شکر تغذیه شدند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار <em>SAS</em> مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان میدهد که بین تیمارها (سطوح مختلف ویتامینE ) از لحاظ میزان تخمریزی و جمعیت تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد وجود دارد (05/0 <em>p<</em>). با توجه به نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که تغذیه کلنیها با ویتامین E (در سطح 30 ppm در هر لیتر شربت) سبب افزایش میزان تخمریزی، رشد جمعیت و افزایش میزان عسل و زمستانگذرانی شده است.انجمن علمی زنبور عسل ایرانعلوم و فنون زنبور عسل ایران2476-6666081420170622Supplementary feeding in honey bee (Apis mellifera)تغذیه تکمیلی در زنبور عسل(Apis mellifera)132011189310.22092/hbsj.2017.111893FAJournal Article20170710Honey bees like other animals needs essential ingredients for growth and survival. Honey bee nutrition can be investigated on three levels, colony nutrition, adult nutrition and larva nutrition. Honey bee were supplemented with foods to meet their nutritional requirements at time of the year when natural food sources (nectar and pollen) is insufficient or unavailable. Supplementary feeding of honey bee is usually discussed in the form of suger and protein. In the proper management of colonies, we should be certain from enough reserves and make supplement them with carbohydrates in the time that is essential. The use of protein supplements in the complementary feeding bees is usually in the form of pollen substitues and pollen supplement.زنبورهای عسل همانند سایر حیوانات، نیاز به موادغذایی ضروری برای رشد و بقاء دارند. تغذیه زنبور عسل را میتوان درسه سطح: تغذیه کلنی، تغذیه زنبورهای بالغ و تغذیه نوزادان بررسی نمود. غذاهای مکمل در زنبور عسل برای تأمین احتیاجات غذایی در مواقعی از سال که منابع غذایی طبیعی (شهد و گرده) کافی نبوده یا در دسترس نیست، استفاده میشوند. تغذیه تکمیلی در زنبورعسل معمولا به دو صورت تغذیه با مواد قندی و تغذیه با مواد پروتئینی مورد بحث قرار میگیرد. در مدیریت مناسب کلنیها باید از وجود ذخایر کافی عسل مطمئن بود و در مواقعی تغذیه مکملهای کربوهیدرات ضروری به نظر میرسد. استفاده از مکملهای پروتئینی در تغذیه تکمیلی زنبور عسل معمولا به دو صورت جانشین گرده و مکمل گرده است. انجمن علمی زنبور عسل ایرانعلوم و فنون زنبور عسل ایران2476-6666081420170622Evaluation of antibacterial properties of alcohol and water extracts of propolis on Ralstonia solanacearumاثر آنتی باکتریال عصاره الکلی و آبی بره موم استان کردستان بر باکتری Ralstonia solanacearum عامل پوسیدگی قهوهای سیبزمینی212811189410.22092/hbsj.2017.111894FAJournal Article20170710<strong>Potato brown rot (the causal agent <em>Ralstonia solanacearum</em>) is one of the important and dangerous bacterial diseases. Due to its wide distribution and broad host range and in soil of different regions through irrigation water or latent infected tubers. It is generally difficult to control the damage of of this bacterium. This disease is widely distributed in most part of Iran and which reduce the quality and quantity of potato. This research was conducted to survey antibacterial activity of propolis on <em>Ralstonia solanacerum.</em> After propolis collection from different parts of Kurdistan province and propolis extraction</strong> <strong>and water extraction, </strong><strong>Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) activity for bacterial strains were determined. Data analysis was performed using the SPSS software programme and comparison of means was done with Duncan test at 5% level.</strong><strong> Use of alcoholic solvent (96% ethanol and dimethyl sulfoxide) resulted in a greater mean diameter of growth inhibitory zone in comparison to water extract (p<0.05). Inhibitory concentrations (MICs) of alcoholic, dimethyl sulfoxide and water extract of propolis for </strong> <strong><em> Ralstonia solanacearum </em></strong><strong>were 0/656, 1/31 and 2/62 and and the MBCs for each of the above mentioned extraction were 0/656, 1/31 and 5.25 mg/ml respectively. </strong><strong>This disease by causing wilt and brown rot in potato region, cause serious disease in most potato growing region of Iran. This research for control of this disease conducted. According to the results, Propolis showed significant effect on <em>Ralstonia solanacearum</em> in laboratory condition.</strong>
ont-�s:2� �nt-family:"Times New Roman","serif";mso-bidi-font-family:"B Zar"'>SPSS و آزمون آماری <strong>DUNCAN</strong> استفاده گردید. میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره الکلی (با استفاده از دو حلال اتانول 70 درصد و دی متیل سولفواکسید) به صورت معنیداری بیش از عصاره آبی بره موم بود (<strong>(p<0/05</strong>. حداقل غلظت مهارکنندگی (<strong>MIC</strong>) عصاره الکلی اتانولی، دی متیل سولفوکسید و عصاره آبی بره موم برای باکتری بیماری زای گیاهی <strong><em>Ralstonia solanacearum</em></strong> به ترتیب برای 656/0، 31/1 و 62/2 میلی گرم بر میلی لیتر و همچنین حداقل غلظت کشندگی (<strong>MBC</strong>) برای باکتری مذکور به ترتیب 656/0، 31/1 و 25/5 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین گردید. از آن جا که این بیماری با ایجاد پژمردگی و پوسیدگی قهوه ای به عنوان خطری بالقوه ، محصول سیب زمینی کشور را تهدید می کند و مبارزه با آن مشکل است، بنابراین این پژوهش که برای کنترل این بیماری انجام پذیرفت و نشان داد که عصاره الکلی و آبی بره موم قادر به کنترل باکتری مذکور در شرایط آزمایشگاهی است.
پوسیدگی قهوهای سیبزمینی با عامل بیماری <strong><em>Ralstonia solanacearum</em></strong> از مهمترین و خطرناکترین بیماریهای باکتریایی سیبزمینی است. مبارزه با این باکتری به دلیل دامنه میزبانی گسترده و نیز انتشار وسیع آن در خاک های مناطق مختلف و انتقال آن از طریق آب آبیاری و غده هایی که آلودگی پنهان دارند، مشکل است. این باکتری در اکثر نقاط کشور پراکنده است و موجب کاهش عملکرد کمی و کیفی سیب زمینی در مزارع می گردد. هدف از این تحقیق، تعیین فعالیت ضد میکروبی عصاره پروپولیس بر روی سویه باکتریایی <strong><em>Ralstonia solanacearum</em></strong> در شرایط آزمایشگاهی است. پس از جمعآوری بره موم از مناطق مختلف استان کردستان و تهیه عصارههای الکلی وآبی، حداقل غلظت مهارکنندگی<strong>MIC </strong> و غلظت کشندگی <strong>MBC</strong> روی سویههای باکتری مورد ارزیابی قرار گرفت. برای آنالیز آماری، از نرمافزار <strong>SPSS</strong> و آزمون آماری <strong>DUNCAN</strong> استفاده گردید. میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره الکلی (با استفاده از دو حلال اتانول 70 درصد و دی متیل سولفواکسید) به صورت معنیداری بیش از عصاره آبی بره موم بود (<strong>(p<0/05</strong>. حداقل غلظت مهارکنندگی (<strong>MIC</strong>) عصاره الکلی اتانولی، دی متیل سولفوکسید و عصاره آبی بره موم برای باکتری بیماری زای گیاهی <strong><em>Ralstonia solanacearum</em></strong> به ترتیب برای 656/0، 31/1 و 62/2 میلی گرم بر میلی لیتر و همچنین حداقل غلظت کشندگی (<strong>MBC</strong>) برای باکتری مذکور به ترتیب 656/0، 31/1 و 25/5 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین گردید. از آن جا که این بیماری با ایجاد پژمردگی و پوسیدگی قهوه ای به عنوان خطری بالقوه ، محصول سیب زمینی کشور را تهدید می کند و مبارزه با آن مشکل است، بنابراین این پژوهش که برای کنترل این بیماری انجام پذیرفت و نشان داد که عصاره الکلی و آبی بره موم قادر به کنترل باکتری مذکور در شرایط آزمایشگاهی است.انجمن علمی زنبور عسل ایرانعلوم و فنون زنبور عسل ایران2476-6666081420170622Control of the wax mothکنترل و مبارزه با پروانه موم خوار293511189610.22092/hbsj.2017.111896FAJournal Article20170710Wax moth is one of the very important pests of honeybee colonies especially wax combs in the hives or stored combs. All beekeepers are familiar with this pest and every year they lose large amount of their wax. Adults can not feed but larvae feed of wax and destroy wax combs and exert a great economic loss to beekeepers. Many techniques have been used to control this pest. In this paper, after a brief look at the biology of wax moth, control measures referred to in a number of ways. <span lang="FA" dir="RTL">پروانه موم خوار یکی از آفات بسیار مهم کلنی های زنبورعسل بویژه شان های مومی موجود در داخل کندوها یا شان های انبار شده می باشد و زنبورداری نیست که در طول سال مواجه با این آفت نبوده و میزان قابل توجهی از موم هایش را از دست نداده باشد. حشره بالغ آسیبی به موم ها وارد نمی آورد بلکه لاروهای آن با رشد سریعی که دارند از موم به عنوان تنها منبع غذائی خود استفاده کرده و با ایجاد کانال های در داخل شان های مومی آن ها را از استفاده مجدد انداخته و خسارت زیادی به صنعت زنبورداری وارد می آورند. برای کنترل این آفت روش ها و مواد زیادی مورد استفاده قرار گرفته است که بسیاری از آن ها به مرور زمان منسوخ شده و جای خود را به روش های دیگری داده اند، ولی هیچ زنبورداری نیست که بدون استفاده از روش های استاندارد بتواند بر این آفت فایق آمده و جلو خسارات آن را بگیرد. در این مقاله بعد از نگاهی مختصر به زیست شناسی پروانه موم خوار به تعدادی از روش های مبارزه و کنترل آن اشاره می شود.</span>انجمن علمی زنبور عسل ایرانعلوم و فنون زنبور عسل ایران2476-6666081420170622honey bee
And pollination of the productزنبور عسل و گردهافشانی محصول364511189710.22092/hbsj.2017.111897FAJournal Article20170710ندارد
زنبورهای عسل مهمترین گردهافشانهای محصولات کشاورزی و باغبانی هستند. بیشتر میوهها، دانههای ریز و سبزیجات، برای تولید اقتصادی محصول به گردهافشانی نیاز دارند. تمام محصولات به گردهافشانی نیاز ندارند. برخی از گیاهان میتوانند بدون تلقیح گل، میوه تولید کنند. برخی گلها خودگشن هستند به این معنی که گرده یک گل به کلالهی همان گل یا سایر گلهای یک واریته گیاهی مشابه منتقل میشود. اگرچه این انتقال میتواند توسط باد یا باران انجام پذیرد، ولی حشرات در گردهافشانی کارآمدتر هستند. سودمندترین حشرات برای گردهافشانی محصولات، زنبورها هستند که مشخص شده که استفاده از آنها باعث افزایش چند برابری بازده و بهبود کیفیت محصول میشود.