2024-03-28T16:51:46Z
https://hbsj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11462
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6666
1396
08
14
اثرات سطوح مختلف ویتامین E بر صفات عملکردی و تولید مثلی کلنیهای زنبورعسل ایرانی(Apis mellifera meda)
مجید
دارات
غلامحسین
طهماسبی
ابوالفضل
زارعی
نقش ویتامینها در تغذیه زنبورعسل به ویژه در مواقعیکه تغذیه کمکی با شکر یا جایگزین گرده مطرح میگردد اهمیت دارد. در این آزمایش اثر تغذیه ویتامین E بر افزایش میزان تخمریزی ملکه، پرورش نوزادان، جمعیت کلنی، افزایش تولید عسل و زمستانگذرانی کلنیهای زنبورعسل ایرانی مورد بررسی قرار گرفت، به همین منظور آزمایشی سه مرحلهای در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. در این آزمایش کلنیهای استفاده شده از نظر جمعیت و ملکه همسن، یکسان سازی شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (تغذیه با شربت شکر) و شربت شکر مکملسازی شده با سه سطح ویتامین E (20 ، 30 و 40 ppm) بودند. مرحله اول آزمایش در اردیبهشت ماه(زمان وفور گرده) مرحله دوم در مرداد ماه(زمان نقصان گرده) و مرحله سوم در اواخر بهمن(زمان عدم وجود گرده) انجام گرفت. در هر مرحله کلنیها چهار بار(هر پنج روز یکبار) و هر بار با یک لیتر شربت شکر تغذیه شدند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان میدهد که بین تیمارها (سطوح مختلف ویتامینE ) از لحاظ میزان تخمریزی و جمعیت تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد وجود دارد (05/0 p<). با توجه به نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که تغذیه کلنیها با ویتامین E (در سطح 30 ppm در هر لیتر شربت) سبب افزایش میزان تخمریزی، رشد جمعیت و افزایش میزان عسل و زمستانگذرانی شده است.
زنبورعسل
ویتامین E
2017
06
22
2
12
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_111892_9c79c94af978e324db3f77ebd9c30c3d.pdf
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6666
1396
08
14
تغذیه تکمیلی در زنبور عسل(Apis mellifera)
زنبورهای عسل همانند سایر حیوانات، نیاز به موادغذایی ضروری برای رشد و بقاء دارند. تغذیه زنبور عسل را میتوان درسه سطح: تغذیه کلنی، تغذیه زنبورهای بالغ و تغذیه نوزادان بررسی نمود. غذاهای مکمل در زنبور عسل برای تأمین احتیاجات غذایی در مواقعی از سال که منابع غذایی طبیعی (شهد و گرده) کافی نبوده یا در دسترس نیست، استفاده میشوند. تغذیه تکمیلی در زنبورعسل معمولا به دو صورت تغذیه با مواد قندی و تغذیه با مواد پروتئینی مورد بحث قرار میگیرد. در مدیریت مناسب کلنیها باید از وجود ذخایر کافی عسل مطمئن بود و در مواقعی تغذیه مکملهای کربوهیدرات ضروری به نظر میرسد. استفاده از مکملهای پروتئینی در تغذیه تکمیلی زنبور عسل معمولا به دو صورت جانشین گرده و مکمل گرده است.
زنبورعسل
تغذیه تکمیلی
گرده
تغذیه
2017
06
22
13
20
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_111893_d463ea820d7d6ff81a411e2b5c25d347.pdf
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6666
1396
08
14
اثر آنتی باکتریال عصاره الکلی و آبی بره موم استان کردستان بر باکتری Ralstonia solanacearum عامل پوسیدگی قهوهای سیبزمینی
پوسیدگی قهوهای سیبزمینی با عامل بیماری Ralstonia solanacearum از مهمترین و خطرناکترین بیماریهای باکتریایی سیبزمینی است. مبارزه با این باکتری به دلیل دامنه میزبانی گسترده و نیز انتشار وسیع آن در خاک های مناطق مختلف و انتقال آن از طریق آب آبیاری و غده هایی که آلودگی پنهان دارند، مشکل است. این باکتری در اکثر نقاط کشور پراکنده است و موجب کاهش عملکرد کمی و کیفی سیب زمینی در مزارع می گردد. هدف از این تحقیق، تعیین فعالیت ضد میکروبی عصاره پروپولیس بر روی سویه باکتریایی Ralstonia solanacearum در شرایط آزمایشگاهی است. پس از جمعآوری بره موم از مناطق مختلف استان کردستان و تهیه عصارههای الکلی وآبی، حداقل غلظت مهارکنندگیMIC و غلظت کشندگی MBC روی سویههای باکتری مورد ارزیابی قرار گرفت. برای آنالیز آماری، از نرمافزار SPSS و آزمون آماری DUNCAN استفاده گردید. میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره الکلی (با استفاده از دو حلال اتانول 70 درصد و دی متیل سولفواکسید) به صورت معنیداری بیش از عصاره آبی بره موم بود ((p<0/05. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره الکلی اتانولی، دی متیل سولفوکسید و عصاره آبی بره موم برای باکتری بیماری زای گیاهی Ralstonia solanacearum به ترتیب برای 656/0، 31/1 و 62/2 میلی گرم بر میلی لیتر و همچنین حداقل غلظت کشندگی (MBC) برای باکتری مذکور به ترتیب 656/0، 31/1 و 25/5 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین گردید. از آن جا که این بیماری با ایجاد پژمردگی و پوسیدگی قهوه ای به عنوان خطری بالقوه ، محصول سیب زمینی کشور را تهدید می کند و مبارزه با آن مشکل است، بنابراین این پژوهش که برای کنترل این بیماری انجام پذیرفت و نشان داد که عصاره الکلی و آبی بره موم قادر به کنترل باکتری مذکور در شرایط آزمایشگاهی است.
بره موم
سیب زمینی
عصاره آبی
عصاره الکلی
2017
06
22
21
28
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_111894_d27e0674ac01e30035f237d3b9cf8652.pdf
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6666
1396
08
14
کنترل و مبارزه با پروانه موم خوار
پروانه موم خوار یکی از آفات بسیار مهم کلنی های زنبورعسل بویژه شان های مومی موجود در داخل کندوها یا شان های انبار شده می باشد و زنبورداری نیست که در طول سال مواجه با این آفت نبوده و میزان قابل توجهی از موم هایش را از دست نداده باشد. حشره بالغ آسیبی به موم ها وارد نمی آورد بلکه لاروهای آن با رشد سریعی که دارند از موم به عنوان تنها منبع غذائی خود استفاده کرده و با ایجاد کانال های در داخل شان های مومی آن ها را از استفاده مجدد انداخته و خسارت زیادی به صنعت زنبورداری وارد می آورند. برای کنترل این آفت روش ها و مواد زیادی مورد استفاده قرار گرفته است که بسیاری از آن ها به مرور زمان منسوخ شده و جای خود را به روش های دیگری داده اند، ولی هیچ زنبورداری نیست که بدون استفاده از روش های استاندارد بتواند بر این آفت فایق آمده و جلو خسارات آن را بگیرد. در این مقاله بعد از نگاهی مختصر به زیست شناسی پروانه موم خوار به تعدادی از روش های مبارزه و کنترل آن اشاره می شود.
ندارد
2017
06
22
29
35
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_111896_5602504bbee5fdd906337dcb048a8344.pdf
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6666
1396
08
14
زنبور عسل و گردهافشانی محصول
زنبورهای عسل مهمترین گردهافشانهای محصولات کشاورزی و باغبانی هستند. بیشتر میوهها، دانههای ریز و سبزیجات، برای تولید اقتصادی محصول به گردهافشانی نیاز دارند. تمام محصولات به گردهافشانی نیاز ندارند. برخی از گیاهان میتوانند بدون تلقیح گل، میوه تولید کنند. برخی گلها خودگشن هستند به این معنی که گرده یک گل به کلالهی همان گل یا سایر گلهای یک واریته گیاهی مشابه منتقل میشود. اگرچه این انتقال میتواند توسط باد یا باران انجام پذیرد، ولی حشرات در گردهافشانی کارآمدتر هستند. سودمندترین حشرات برای گردهافشانی محصولات، زنبورها هستند که مشخص شده که استفاده از آنها باعث افزایش چند برابری بازده و بهبود کیفیت محصول میشود.
زنبورعسل
گرده افشانی
2017
06
22
36
45
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_111897_38fe930dc668b556dff8d9113a9c2ba8.pdf