انجمن علمی زنبور عسل ایران
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6593
09
16
2018
09
22
شناسایی مولکولی گونه های نوزما در زنبورستان های استان کردستان
2
11
FA
محمد
خضری
0000-0002-1200-0484
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
khezri1836@yahoo.com
مجتبی
محرمی
null
بخش تشخیص و تحقیق بیماری های زنبورعسل،کرم ابریشم و حیات وحش، موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی، مؤسسه تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران
m.moharami@rvsri.ir
حسین
مدیرروستا
بخش تشخیص و تحقیق بیماری های زنبورعسل،کرم ابریشم و حیات وحش، موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
h.modirrousta@rvsri.ir
مریم
ترکمن
بخش تشخیص و تحقیق بیماری های زنبورعسل،کرم ابریشم و حیات وحش، موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی، کرج، ایران
m.torkaman2013@gmail.com
صالح
صالحی
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
بابک
رخزاد
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
rokhzad@gmail.com
هومن
خانبابایی
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
khanbabai@yahoo.com
10.22092/hbsj.2018.117152
میکروسپوریدیاها انگلهای فرصت طلب داخل سلولی اسپورزا هستند که بطور طبیعی قادر به آلوده نمودن کلیه بی مهره گان بالاخص حشرات و همچنین مهره داران<br /> از جمله انسان می باشند. نوزموزیس یکی از مهمترین و شایعترین بیماری های زنبورعسل بالغ در سراسر جهان<br /> است. با توجه به این که گونه های مختلفی از نوزما درزنبورعسل موجب بیماری می گردند و شناسایی گونه مسبب بیماری باعث تدوین استراتژی مناسب مبارزه<br /> می گردد لذا به منظور شناسایی مولکولی عامل بیماری نوزموزیس در استان کردستان اقدام به نمونه برداری از100 زنبورستان استان گردید و سپس با استفاده از روشPCR اقدام به شناسایی عامل این بیماری در نمونه ها گردید. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که تنها گونه نوزمای شناسایی شده در استان کردستان به روش مولکولی گونه نوزما سرانه می باشد و در نمونه های آزمایش شده اثری از دیگر گونه های نوزما مشاهده نشد، لذا با توجه به نتایج بدست آمده می توان اذعان نمود که محتملاً گونه نوزما سرانه عامل بیماری نوزموزیس درزنبورستان های استان کردستان می باشد.
نوزما سرانه,کردستان,شناسایی مولکولی,نوزموزیس
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117152.html
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117152_06dc94e77f3533604cdf3f019ef9c522.pdf
انجمن علمی زنبور عسل ایران
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6593
09
16
2018
09
22
اپی توریسم؛ گردشگری زنبورعسل
12
18
FA
حمیده
بیگی
گروه مدیریت، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، ایران
beigi1982isfahan@yahoo.com
10.22092/hbsj.2018.117154
گردشـگری زنبورعسـل، شـکلی از گردشـگری اسـت کـه بـا فرهنـگ و سـنت هـای جوامـع روسـتایی سـر و کار دارد و مـی توانـد بـه عنـوان یکـی از پایـدار تریـن روش هـای توسـعه و گردشـگری در نظـر گرفتـه شـود. ایـن نـوع از گردشـگری در ارتبـاط بـا شـغل زنبـورداری بـه عنـوان یـک حرفـه سـنتی و نیز بـا محصـولات زنبـور عسـل از جنبه هـای زیسـت محیطی، مواد غذایـی و دارویـی اسـت. فعالیـت هـای گردشـگری زنبورعسـل شـامل بازدیـد از زنبورسـتان هـا، موزه هـا در هـوای آزاد و موزه هـای زنبـور عسـل اسـت کـه در آن گردشـگران فرصت مشـاهده کار پرورش دهنده ی زنبور عسـل، روش سـاخت عسـل، خواص و ویژگـی هـای آنهـا، کشـف اطلاعـات در مـورد محصـولات زنبور عسـل، تماشـای نحـوه زندگـی کلنـی زنبـور عسـل، شـناخت همبسـتگی زیسـت محیطـی بیـن انسـان و زنبـور عسـل را پیـدا مـی نماینـد. هـدف از ایـن مقالـه بیـان عملکـرد درآمـد آفرین و اشـتغال زای گردشـگری زنبورعسـل اسـت و بـر پایـه مطالعـات اسـنادی و میدانـی پژوهشـگر تهیـه شـده اسـت. نتایـج ایـن مطالعـه قابلیـت الگـو بـرداری و تعمیـم در مـزارع پـرورش زنبور عسـل در تمامـی کشـور را دارا و واجـد نـوآوری در مقیـاس ملـی می باشـد.
زنبورسـتان,گردشـگری زنبورعسـل,مزرعـه آموزشـی,اکوتوریسـم,گردشـگری پایـدار
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117154.html
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117154_b41be2eaa9011eba0c81923f15b81d78.pdf
انجمن علمی زنبور عسل ایران
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6593
09
16
2018
09
22
کاربرد بره موم در دندانپزشکی: مروری برمقالات
19
28
FA
مقصود
بشارتی
0000-0002-5233-6425
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران
m_besharati@hotmail.com
الهام
مردمی
دانشجوی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران
e.mardomi1@yahoo.com
10.22092/hbsj.2018.117157
بره موم (همچنین چسب زنبورعسل نامیده می شود) <br /> یک ماده صمغی به دست آمده از زنبور عسل است. مدت طولانی است که در طب به علت خواص مفید آن استفاده می شود،<br /> از جمله خصوصیتهای ضد میکروبی، ضد التهاب، ضد دیابت و اثرات بی حسی موضعی. در دندانپزشکی، بره موم برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال، به<br /> عنوان محیطی برای حمل و نقل موقت برای دندان کنده شده، و در درمان ریشه، ارتودنسی و پریودنتیکس استفاده<br /> می شود. نقش بره موم در شاخه های مختلف دندانپزشکی شامل دندانپزشکی پیشگیری، درمان شکستگی، درمان ریشه، پریودنتولوژی، ارتودنسی و سرطان دهان بحث شده<br /> است. اگر چه بیشتر تحقیقات در مجلات در مورد بره موم بر اساس مطالعات آزمایشگاهی و یا مطالعات حیوانی است<br /> مقایسه نتایج مطالعات حاضر با مشاهدات کلینیکی ممکن است استفاده در آزمایشات انسانی ضرورتا خیلی زود باشد. در آینده، بره موم ممکن است یک نقش قطعی در یک یا<br /> چند کاربرد در دندانپزشکی را پیدا کنید؛ با این حال، آزمایش های بالینی لازم برای جداسازی تک تک اجزاء مسئول اثرات سودمند آن و مطالعه آنها ضروری است.
بره موم,ضد میکروبی,چسب دندان,دندان
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117157.html
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117157_db30513d959e3bc869e50eb416697df0.pdf
انجمن علمی زنبور عسل ایران
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6593
09
16
2018
09
22
تاثیر فصل برداشت عسل بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و آنتی اکسیدانی آن
29
38
FA
شادی
بصیری
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی ،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد ، ایران
shbasiri35@yahoo.com
فرزاد
غیبی
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی ،
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد ، ایران
fagh1400@yahoo.com
نوید
بصیری
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، گروه علوم آزمایشگاهی، زاهدان، ایران
dr_navidbasiri@yahoo.com
10.22092/hbsj.2018.117158
عسل، ماده طبیعی شیرینی است که زنبور عسل آن را از شهدگل ها و گیاهان جمع آوری، عمل آوری و در کندو ذخیره می کند. فصل برداشت عسل، شرایط<br /> اقلیمی، منبع شهد و نحوه ی فراوری آن، تأثیر مهمی بر کیفیت، ترکیب و ویژگیهای بیوشیمیایی عسل دارد. هدف از این تحقیق، تعیین اثر فصل برداشت عسل بر خواص<br /> فیزیکوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و میکروبی عسل طبیعی می باشد لذا بدین منظور نمونه های عسل در دو فصل<br /> بهار و پاییز از سه شهرستان کاشمر، شیروان و نیشابور در استان خراسان برداشت شدند. عسل ها کاملا خالص بوده و از گلهای طبیعی موجود در منطقه تهیه شدند. در این<br /> پژوهش نتایج نشان دادکه میانگین رطوبت عسل های بهاره با 6/ 16 درصد و مواد جامد محلول 36 / 81 درصد،<br /> نسبت به عسل های برداشت شده در فصل پاییز با رطوبت 08 / 15 درصد و مواد جامد محلول 33 / 83 درصد، به ترتیب میزان رطوبت بیشتر و بریکس کمتر را داشتند.<br /> همچنین عسل های بهاره با شدت رنگ 005 / 0 درصد، دارای رنگ روشن تر نسبت به نمونه های پاییزه بودند. عسل های بهاره دارای ترکیبات فنلی بیشتر ) 067 / 0 میلی گرم درکیلو گرم عسل( و قدرت آنتی اکسیدانی بالاتر ) 1856 / 61 ( وخاصیت ضد باکتریایی زیادتر ) 100 درصد( نسبت به نمونه های عسل پاییزه با ترکیبات فنلی ) 033 / 0 میلی گرم در کیلو گرم عسل( ، قدرت آنتی اکسیدانی ) 5332 / 35 ( و خاصیت آنتی-باکتریایی ) 44 / 44 درصد(، بودند. تمام نمونه های عسل فاقد باکتری های بی هوازی احیاءکنندۀ سولفیت بودند که نشان دهنده کیفیت مناسب میکروبی نمونه های عسل و مدیریت بهداشتی صحیح در فراوری آن بود.
آنتی اکسیدانی,فصل برداشت عسل,عسل طبیعی,فیزیکوشیمیایی,میکروبی
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117158.html
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117158_1b54b79df094a18e54cae779e015bc3f.pdf
انجمن علمی زنبور عسل ایران
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6593
09
16
2018
09
22
اجتماعات میکروبی دستگاه گوارش در زنبوران اجتماعی
39
53
FA
شبنم
پری چهره
بخش زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
sh.parichehreh@gmail.com
10.22092/hbsj.2018.117161
میکروب های زنده دستگاه گوارش می توانند اثرات بسیار زیادی روی میزبان ها داشته باشند، اما مطالعه این روابط در انسان ها چالش برانگیز است. اجتماع میکروبی اختصاصی در زنبور عسل شبیه میکروب های زنده پستانداران است به طوری که مجموعه میکروبی هر2 گروه اغلب از باکتری های سازش یافته به میزبان و بی هوازی و کم هوازی اختیاری هستند. با این حال، اجتماع میکروبی دستگاه گوارش زنبور بسیار ساده تر از پستانداران بوده و تنها شامل 9 دسته گونه ی مختلف باکتری غالب می باشند که توسط برهمکنش اجتماعی زنبوران بین افراد
منتقل می شوند. تحولات اخیر، شامل کشف تغییرات در سطح استرین های باکتری های همزیست و شواهدی از عملکردهای تغذیه ای و حفاظتی آنها و همچنین گزارش های اکوفیزیولوژیکی یا بیماری های مختلف در ارتباط با اختلالات در اجتماع میکروبی، موجب شده که توجه محققین به نقش میکروب های زنده در سلامت زنبور عسل و استفاده از زنبور عسل به عنوان یک الگو برای مطالعات اکولوژیکی و تکامل همزیست های دستگاه گوارش جلب شود.
زنبوران اجتماعی,اجتماعات میکروبی,همزیستی,دستگاه گوارش
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117161.html
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117161_9d8e21cdaa9eadd3d6e18acd74fd1732.pdf
انجمن علمی زنبور عسل ایران
علوم و فنون زنبور عسل ایران
2476-6666
2476-6593
09
16
2018
09
22
بررسی تاثیر پدیده ریزگرد بر عمکرد تولید عسل در شهرستان اندیمشک
54
60
FA
عابد
زیدعلی
دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری،دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان
abed.zidali@yahoo.com
رضا
امیدی پور
دانشجوی دکتری علوم مرتع،دانشگاه شهرکرد
rezaomidipour@gmail.com
10.22092/hbsj.2018.117164
توفان های ریزگرد به دلیل ریز دانه بودن خود مسافت زیادی را طی کرده و مناطق وسیعی را تحت تاثیر خود قرارمی دهند، به طوری که 14 استان از کشور ایران تحت تاثیرتوفان های ریزگرد کشورهای همسایه قرار می گیرند. درسال های اخیر فراوانی ریزگرد در سطح کشور و به خصوص منطقه جنوب و غرب کشور افزایش یافته است و این سیر صعودی فراوانی وقوع پدیده ریزگرد سبب اثرات منفی بر بخش های مختلف از جمله صنعت زنبورداری شده است؛ بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی اثرات ریزگردها بر کاهش تولیدعسل می باشد. داده های بارش از اداره هواشناسی و داده های میزان تولید و عملکرد متوسط تولید از تعاونی زنبورداران تهیه گردید؛ کار استخراج و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss 22 صورت پذیرفت. برای بررسی اثرات ریزگرد بر کاهش تولیدعسل از آزمون T-one sample استفاده شد و با توجه به اینکه مقدار پتانسل تولید هر کندو در ایران برابر یا 5/ 11 کیلو گرم می باشد؛ و با در نظر گرفتن سطح اطمینان که کمتر از 05 / 0 می باشد، می توان نتیجه گیری کرد که وقوع پدیده ریزگردها باعث کاهش مقدار تولید عسل شده است. برای بررسی تاثیر توفان های ریزگرد بر متوسط عمکرد تولید عسل در کندوها از تحلیل رگرسیونی استفاده شد، با توجه به سطح معنی داری آزمون که کمتر از
است پس می توان نتیجه گرفت که، فراوانی ریزگرد و خشکسالی بر متوسط عملکرد تولید عسل در کندو دارای تاثیر منفی بوده است؛ ضریب تبیین به دست آمده بیانگر این واقعیت
است، که 65 درصد کاهش تولید عسل شهرستان اندیمشک دراثر وقوع پدیده ریزگردها و خشکسالی های می باشد.
زنبورداری,عسل,ریزگرد,اندیمشک
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117164.html
https://hbsj.areeo.ac.ir/article_117164_11be21e9ce84c8717f49792a843e9df1.pdf