@article { author = {Norooz Valashedi, Reza and Bahrami Pichaghchi, Hadigheh}, title = {Effect of Global Warming on Honey Production in Shahindej Area}, journal = {Honeybee Science Journal}, volume = {10}, number = {18}, pages = {36-43}, year = {2019}, publisher = {Apicultural Society of Iran}, issn = {2476-6666}, eissn = {2476-6593}, doi = {10.22092/hbsj.2019.120081}, abstract = {The weather conditions affect the production of the bee hive, the queen's laminae function, and the process of collecting sap of the bees. In this research, the relationship between climatic elements and indicators with honey bee function in Shahindej was investigated. The length of the statistical period is 12 years from 2007 to 2018. The important climatic factor, to be exact temperature, has a high correlation with the yield of the honny bee product. Validity of the production model was confirmed by default. Output of the model results showed that product production with temperature was significant. Therefore, it can be said with great accuracy that the effect of climate change on a half-degree increase in temperature will reduce honey production by about 40 tons per year. According to the available statistics and statistical analyzes results in various papers on the process of warming up the air, this reduction in production can be considered serious. Especially the migration of bees to high altitudes is absolutely taking place to solve the problem of heating the air and reaching optimal temperatures. Therefore, the change in bee function was mainly influenced by climate change and global warming. Therefore, determining the areas susceptible to honey production under the main weather conditions is the air temperature.}, keywords = {Climate change,Air temperature,Honey,yield}, title_fa = {اثر گرمایش هوا بر عملکرد تولید عسل در کلنی‌های زنبور عسل در منطقه شاهین‌دژ}, abstract_fa = {شرایط آب و هوایی را بر عملکرد کندو‌های زنبور عسل، عملکرد تخم‌گذاری ملکه و فعالیت‌های پرورش نوزاد زنبور‌ها و همچنین نحوه‌ی جمع آوری شهد گیاهان تأثیر می‌گذارد. در این پژوهش ارتباط تغییر دمای هوا متاثر از تغییرات اقلیمی بر عملکرد زنبورعسل مورد بررسی قرار گرفت. طول دوره آماری 12 سال از سال 1387 لغایت 1397 بوده است. عامل مهم اقلیمی یعنی دما دارای همبستگی بالا و معنی‌دار با عملکرد محصول بوده‌است. اعتبار مدل عملکرد با رعایت پیش‌فرض‌ها تایید شد. نتایج نشان داد که عملکرد محصول با دما دارای رابطه معنی‌داری در سطح 05/0 است. لذا می‌توان با دقت بسیار خوبی بیان داشت، اثر تغییر آب و هوا به ازای افزایش نیم درجه‌ای دما عملکرد عسل را در حدود 40 تن در سال کاهش خواهد داد. با توجه به آمار موجود و نتایج تحلیل آماری در مقالات مختلف مبنی بر روند گرم شدن هوا می‌توان این کاهش عملکرد را جدی دانست. به ویژه کوچ دادن زنبور به سمت ارتفاعات برای رفع مشکل گرمایش هوا و رسیدن به دماهای مطلوب کاملا در حال وقوع است. لذا تغییر عملکرد زنبور عسل به‌طور عمده تحت تاثیر تغییر اقلیم و گرمایش جهانی بوده است. لذا تعیین مناطق مستعد تولید عسل تحت عامل اصلی آب و هوا یعنی دمای هوا خواهد بود.}, keywords_fa = {تغییر اقلیم,دمای هوا,عسل,عملکرد}, url = {https://hbsj.areeo.ac.ir/article_120081.html}, eprint = {https://hbsj.areeo.ac.ir/article_120081_d657e1fa8aad8213b18594ac7cc2b82f.pdf} }